Spørsmål og svar

Hva er reisesyke?

Reisesyke skyldes at balansesansen og synsinntrykkene gir forskjellige signaler til hjernen. Når signalene ikke stemmer overens med hverandre, klarer ikke kroppen å håndtere og sortere dem, og det blir en overflod av signaler i hjernen. Da oppstår en viss forvirring, og kroppen skjønner ikke hva som er det faste punktet. Da kan man bli uvel og til og med kaste opp.

Hva er bevegelsessyke?

Bevegelsessyke er et annet ord for reisesyke og sjøsyke. Bevegelsessyke skyldes at det oppstår en konflikt i hjernen når synsinntrykkene dine kolliderer med det du føler eller opplever. Opplever du gyngende, krengende eller kraftige bevegelser via balanseorganet i øret, får hjernen problemer med å tolke signalene fordi øynene samtidig signalerer noe annet.

Er det vanlig at barn blir reisesyke?

Ja, reisesyke blant barn er vanlig. Barn mellom 2 og 10 år er mer følsomme enn voksne og blir oftere reisesyke. Postafen har en aldersgrense på 6 år, så hvis barnet ditt er yngre enn 6 år, må du kontakte lege for veiledning.

Hva skal man gjøre hvis man blir reisesyk i bil?

Det er lurt å forberede seg hvis man vet at man pleier å bli reisesyk i bil. Pass på at du er uthvilt, og spis et måltid som er rikt på karbohydrater kvelden før reisen. Hold deg unna alkohol kvelden før og unngå å drikke kaffe. Spis et lite måltid før du setter deg i bilen, og unngå å se på telefon, nettbrett eller lese under reisen. Se ut, og fest blikket langt frem på veien. Ha også litt karbohydrater tilgjengelig, for eksempel litt godteri. Ta et reseptfritt legemiddel i god tid før reisen – ikke når du allerede har begynt å bli reisesyk.

Er reisesyke arvelig?

Ja, til en viss grad er reisesyke arvelig.

Kan spedbarn bli reisesyke?

Det er sjelden at små barn blir reisesyke, og det skyldes at de ennå ikke har ferdig utviklet balansesans. Reisesyke er vanligst når barna er i alderen 2–10 år.

Kan man ta reisesyketabletter flere dager på rad?

Ja, det går fint å ta reisesyketabletter flere dager på rad.

Hjelper det å sitte lengst frem i bussen?

Hvis du sitter lengst frem i bussen og fester blikket så langt frem på veien som mulig, stemmer inntrykkene til balansesansen bedre med synsinntrykket. Da blir det ingen konflikt i hjernen, og etter en stund blir du litt bedre selv om du alt har begynt å være uvel.

Hva er sjøsyke?

Sjøsyke skyldes det samme som reisesyke, nemlig at balansesansen og synsinntrykkene gir forskjellige signaler til hjernen. Når signalene ikke stemmer overens med hverandre, klarer ikke kroppen å håndtere og sortere dem, og det blir en overflod av signaler i hjernen. Da oppstår en viss forvirring, og kroppen vet ikke hva som er det faste punktet. Da kan man bli uvel og til og med kaste opp.

Slipper sjøsyken opp etter en stund, eller har man den hele tiden?

Ja, sjøsyken pleier å gå over for de fleste. Allerede andre dag pleier kroppen å begynne å venne seg til det, og dag tre føler man seg vanligvis bedre.

Hjelper det å se mot horisonten hvis man er sjøsyk?

Når du ser mot horisonten, stemmer inntrykkene fra balansesansen med inntrykkene fra synet. Da er det mindre risiko for konflikt i hjernen, og etter en stund blir du litt bedre selv om du alt har begynt å være uvel.

Hvorfor blir jeg kvalm i berg-og-dal-bane?

Du blir ganske enkelt reisesyk. Hjernen får flere signaler fra kjøreturen, det rister, du akselererer og bremser, kjører i nedoverbakke og kanskje svinger det kraftig mot sidene, samtidig som du sitter stille i en vogn. De motstridende signalene gjør hjernen forvirret, og du kan bli uvel og til og med kaste opp.

Den eneste reisen du angrer på, er den du aldri tok

Postafen, tabletten mot reisesyke

Postafen er et reseptfritt legemiddel som selges på apoteket. Klikk her for å komme til nettapoteket.

Kjøp Postafen